ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ
 

Υφαντική

Υφαντά Φύτης


    Το Φυτιώτικο Υφαντό αποτελεί το σημαντικότερο είδος της Κυπριακής Υφαντικής Τέχνης. Το είδος αυτό αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην Επαρχία της Πάφου με κέντρο το χωριό Φύτη από όπου πήρε και το όνομά του. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το πότε αναπτύχθηκε η τέχνη αυτή. Μαρτυρίες όμως αναφέρουν ότι η Τέχνη της Υφαντικής ιδίως του μεταξωτού και πολύτιμων υφαντών βίωσε σημαντική ανάπτυξη κατά τον Μεσαίωνα, ιδιαίτερα την Εποχή των Λουζινιανών (1192-1489).
    Κύριο χαρακτηριστικό των υφαντών αυτών είναι η δημιουργία ανάγλυφων χρωματιστών κεντημάτων σε ποικιλία γεωμετρικών μοτίβων κατά την ώρα της ύφανσής τους στον αργαλείο. Τα κεντήματα αυτά δημιουργούνται επάνω σε ύφασμα σε φυσικό χρώμα και ονομάζονται «Πλουμιά της Βούφας». Τα κύρια χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι το κόκκινο και το μπλέ (πιο παλαιά υφάσματα), τα οποία εμπλουτίζονται με άλλα δευτερεύοντα όπως το κίτρινο, πράσινο και πορτοκαλί. Μεταγενέστερα χρησιμοποιήθηκαν και άλλες αποχρώσεις των πιο πάνω χρωμάτων.
    Τα μοτίβα που δημιουργούνται στηρίζονται πάνω σε γεωμετρικά σχήματα και προσομοιάζουν με μοτίβα της Κυπριακής Αγγειοπλαστικής Τέχνης από την Γεωμετρική εποχή.
    Η υφάντρα καθισμένη στον αργαλειό χρησιμοποιεί τις χρωματιστές κλωστές «τα φυτίλια» όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται και χωρίζοντας τις κλωστές του στημονιού, περνά τα φυτίλια με τα δάχτυλα της δημιουργώντας γεωμετρικά μοτίβα τα οποία στερεώνει με το «φάδι» οριζοντίως του αργαλειού.
    Γνωστά σχέδια είναι το «μαυρομματί», το «ποξαματούι» ο «τσιολολός», η «κοπρικά», η «φοινιτζιά», οι «κορούες» κ.ά. Συνήθως τα μοτίβα αυτά είναι συνεχόμενα και τοποθετούνται στο ύφασμα σε οριζόντιες γραμμές. Οριοθετούνται με άλλα σχέδια απλά και μικρά όπως η «καμαρούα», το «ψαροκόκκαλο», και οι ρίγες. Συχνά οι υφάντριες διακοσμούν το κέντρο των υφαντών με όμορφα διακοσμημένους κεντητούς σταυρούς, σύμβολο πίστης προς την Χριστιανική Θρησκεία. Για την κατασκευή των υφασμάτων αυτών χρησιμοποιούν τοπικές πρώτες ύλες όπως το βαμβάκι, μετάξι και μαλλί. Κατασκεύαζουν υφαντά είδη για το σπίτι και τις ενδυμασίες της οικογένειας, δηλαδή κλινοσκεπάσματα, σεντόνια, κουρτίνες, τραπεζομάντηλα, πετσέτες όλων των τύπων.
    Παρόμοια κεντήματα στον αργαλειό κατασκευάζονται σε μικρή κλίμακα στην περιοχή της Καρπασίας.
    Σήμερα τα είδη αυτά συνεχίζουν να υφαίνονται σε πολύ μικρή κλίμακα στη Φύτη και στα περίχωρα.
    Η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας στοχεύοντας στην διάσωση της Κυπριακής υφαντικής οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο στο Κέντρο Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας στη Λευκωσία όσο και στα κέντρα παραγωγής στη Λακατάμεια, στους Συνοικισμούς Άγιος Ελευθέριος στα Λατσιά και στο Τσιακκιλερό στη Λάρνακα. Επίσης στο Επαρχιακό Κέντρο Πάφου. Ο τομέας της Υφαντικής παρέχει τη δυνατότητα συνεργασίας σε όσους ενδιαφέρονται να συνεργασθούν ως αυτοεργοδοτούμενοι με την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας και να πληρώνονται τα εργατικά τους ανάλογα με την παραγωγή που θα παράγουν. Παρέχονται στους ενδιαφερόμενους διευκολύνσεις όπως χώρος σε εξοπλισμένο εργαστήριο παραγωγής, εξοπλισμός Υφαντικής, πρώτες ύλες ανάλογα με το είδος του υφαντού και Τεχνική στήριξη. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι όπως επικοινωνούν με την Υπεύθυνη Υφαντικής στο Κέντρο Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας.









Back To Top