ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ
 

Κεραμική

Κορνιώτικα


Ο Κόρνος αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα κέντρα παραγωγής κόκκινων αγγείων.
Η φήμη των αγγείων, ειδικά των πιθαριών του ήταν πολύ μεγάλη. Η αρχαιολόγος Gloria London αναφέρει ότι ο Κόρνος το 1769 αποτέλεσε σημαντικό κέντρο παραγωγής πιθαριών. Ζωντανές μαρτυρίες αναφέρουν ότι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ολόκληρο το χωριό είχε σαν ασχολία την κατασκευή αγγείων. Σήμερα η τέχνη αυτή συνεχίζει την παράδοση στην κοινότητα σε μορφή Οικοτεχνίας. Ένα επάγγελμα με το οποίο σήμερα ασχολούνται μόνο γυναίκες. Παλαιότερα ασχολήτο ολόκληρη η οικογένεια και αυτή η εργασία γινόταν μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ορισμένοι πιθαράδες μετέβαιναν σε άλλα χωριά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και κατασκεύαζαν επί τόπου πιθάρια και αγγεία κατά παραγγελία.

Ετοιμασία της Πρώτης Ύλης.
Η Πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται είναι καθαρό κοκκινόχωμα το οποίο μεταφέρεται από την περιοχή του Σταυροβουνίου. Παλαιότερα το μετέφεραν στην αυλή του σπιτιού τους και το άπλωναν για να στεγνώσει. Το κοπάνιζαν με το ‘κουπάνι’, σκληρό ξύλο από λατζιά, για να γίνει σκόνη. Ζωντανές μαρτυρίες αναφέρουν ότι παλιά άπλωναν το χώμα στα στενά δρομάκια του χωριού και το ποδοπατούσαν αμάξια, άνθρωποι και ζώα για να λειώσουν οι σβόλοι. Στη συνέχεια το ζύμωναν σε πηλό μέσα σε πρόχειρη γούρνα χρησιμοποιώντας ξύλινο φτυάρι. Ο ζυμωμένος πηλός στοιβαζόταν στο πλάι κοντά στο ‘γυριστάρι’ εκεί που θα εργάζονταν. Αργότερα με την δημιουργία της Συνεργατικής Αγγειοπλαστών Κόρνου το χώμα το άλεθαν και το ζύμωναν με απλά μηχανικά μέσα.

Η κατασκευή των αγγείων
Τα αγγεία κατασκευάζονται σε χαμηλό πρωτόγονο τροχό το ‘γυριστάρι’. Η ‘μαστόρισσα’ αγγειοπλάστης κάθεται χαμηλά με το ‘γυριστάρι’ ανάμεσα στα πόδια της. Στο ‘γυριστάρι’ τοποθετούνται τρία κομμάτια πηλού όπου στερεώνεται ο φελλός. Ακολουθεί το στερέωμα του φελλού όπου θα κατασκευαστεί το αγγείο. Τα στάδια κατασκευής ενός αγγείου είναι ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του αγγείου που θα κατασκευαστεί.













  • Back To Top