ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ
 

Ενδυματολογία

Γυναικείες Φορεσιές


Η Κυπριακή γυναικεία φορεσιά αποτελείτο βασικά από το εξωτερικό ένδυμα, το πουκάμισο και τα χαρακτηριστικά μακριά βρακιά.
Τα διάφορα είδη ενδυμασιών ήταν:
Η σαγιά που φοριόταν ως τον 19ο αιώνα στις περισσότερες αστικές και αγροτικές περιοχές της Κύπρου. Διατηρήθηκε με τοπικές παραλλαγές στις απομακρυσμένες περιοχές Καρπασιού και Πάφου μέχρις και τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας. Φοριόταν με μακρύ πουκάμισο και «βρακού » υφαντή για τις καθημερινές, ή μεταξωτή για τις γιορτές.
Το «φουστάνι», μονοκόμματο φόρεμα με μέση και πιέτες, το οποίο επικράτησε ως τα μέσα του 20ου αιώνα. Με το φόρεμα χρησιμοποιούσαν κεντημένη ποδιά για τις γιορτές και απλή για τις καθημερινές. Στην Πάφο χρησιμοποιήθηκε το φουστάνι παράλληλα με τη σαγιά ως πιο ευκολοφόρετο.
Οι γυναίκες κατά τους θερινούς μήνες όταν δούλευαν στα χωράφια φορούσαν το λεγόμενο [ζώμα» ζωνάρι από σκουρόχρωμο τετράγωνο ύφασμα, το οποίο δίπλωναν διαγώνια και έδεναν στη μέση με το τρίγωνο μέρος από πίσω. Ανάλογος με το ζώμα ήταν και ο «φουτάς», ορθογώνιο ύφασμα διπλωμένο διαγώνια που στερεώνετο μπροστά και κάλυπτε τα ρούχα από τη μέση και κάτω και η «πάννα» που φοριόταν στις ορεινές περιοχές της Κύπρου. Οι γυναίκες στις πόλεις χρησιμοποιούσαν τον «φουττά» στο λουτρό.
Από τον 19ο αιώνα η σαγιά αντικαταστάθηκε στις πόλεις από τη λεγόμενη στολή «Αμαλίας» που αποτελείτο από τη «σάρκα», κοντή εφαρμοστή ζακέτα και μεταξωτή ή βαμβακερή φούστα σε ζωηρούς χρωματισμούς. Κάτω από τη «σάρκα» φορούσαν ολομέταξο ταϊστό πουκάμισο που στη τραχηλιά και τα μανίκια είχε λεπτή μεταξωτή δανδέλα του βελονιού, την πιπίλα.















  • Back To Top