Κυπριακή Δημοκρατία
Υπηρεσία Εμπορίου


Εμπορικά Κέντρα, Στρατηγικός Προγραμματισμός και Δημόσιες Σχέσεις
Export Helpdesk - Υποστήριξη προς κύπριους εξαγωγείς

Εμπορικά Κέντρα, Στρατηγικός Προγραμματισμός και Δημόσιες Σχέσεις


Export Helpdesk - Υποστήριξη προς κύπριους εξαγωγείςΗ συνεχής προώθηση και ενδυνάμωση των εξαγωγικών επιδόσεων της Κύπρου και κατά συνέπεια η ενίσχυση της εξωστρέφειας των Κυπριακών επιχειρήσεων αποτελεί πάγια και διαχρονική επιδίωξη του Υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό η ίδρυση και λειτουργία της υπηρεσίας του Export Helpdesk προσφέρει ακόμα ένα εργαλείο στη διάθεση του Κύπριου εξαγωγέα στην συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται για περαιτέρω διείσδυση των εξαγωγών Κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών στις αγορές του εξωτερικού. Προς την κατεύθυνση αυτή προωθείται η βέλτιστη αξιοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρει στις επιχειρήσεις το κράτος μέσω των Εμπορικών Κέντρων του ΥΕΕΒ που λειτουργούν στο εξωτερικό μέσω της υιοθέτησης μιας απλής διαδικασίας η οποία έχει στόχο να φέρει σε επαφή τις κυπριακές επιχειρήσεις με δυνητικούς εισαγωγείς.

Το Export Helpdesk:

● παρέχει πληροφορίες εν μέσω των Εμπορικών Κέντρων του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας σε Κυπριακές επιχειρήσεις σε σχέση με τις συνθήκες εμπορίας σε ξένες αγορές,
● συμβάλλει στην εξεύρεση συνεργατών και εισαγωγέων μέσω των Εμπορικών Κέντρων του ΥΕΕΒ στο εξωτερικό,
● Παρέχει πληροφορίες σε κυπριακές επιχειρήσεις για δυνητικούς εισαγωγείς που αντλούνται μέσα από διάφορες βάσεις δεδομένων για χώρες που δεν καλύπτονται από τα Εμπορικά Κέντρα

Διαδικασία αίτησης Κυπριακών επιχειρήσεων στο Export Helpdesk

Οι επιχειρήσεις πριν αποταθούν στο Export Helpdesk συνίσταται να προβούν σε προκαταρτική μελέτη όσον αφορά τις προοπτικές εξαγωγής των προϊόντων και υπηρεσιών τους σε σχέση με την ετοιμότητα τους για εξαγωγή. Όταν οι επιχειρήσεις καταθέσουν την αίτηση στο Export Helpdesk, δημιουργείται ένα πλαίσιο επικοινωνίας μεταξύ του Υπουργείου, των Εμπορικών Κέντρων στο εξωτερικό και της κυπριακής επιχείρησης (αιτητή) που επιθυμεί την εξαγωγή προϊόντων ή υπηρεσιών σε ξένες αγορές. Μέσα από την επικοινωνία αυτή, δημιουργείται κατ’ αρχάς το προφίλ του αιτητή ενώ ταυτόχρονα ανταλλάσσονται διάφορες απόψεις σε σχέση με το υπό εξαγωγή προϊόν ή υπηρεσία, τις παραμέτρους εμπορίας του στην ξένη αγορά καθώς και το είδος και την κατηγορία αγοραστών που θα πρέπει να προσεγγιστούν από το Εμπορικό Κέντρο. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επιχειρήσεων αντλείται πληροφόρηση από βάσεις δεδομένων προκειμένου να εφοδιάζει το Export Helpdesk τους Κύπριους εξαγωγείς με διάφορα χρήσιμα στοιχεία εταιρειών του εξωτερικού. Με αυτά τα δεδομένα, καταρτίζεται ένας τελικός κατάλογος με επιλεγμένους δυνητικούς αγοραστές με τους οποίους τα Εμπορικά Κέντρα έρχονται σε επαφή με στόχο την προώθηση της κυπριακής εταιρείας ή εάν το επιθυμεί η κυπριακή εταιρεία μπορεί να επικοινωνήσει κατευθείαν με τους δυνητικούς εισαγωγείς στο εξωτερικό. Σε περίπτωση που υπάρξει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία και εάν επιβάλλεται η φυσική παρουσία του αιτητή στην συγκεκριμένη χώρα, τότε το Εμπορικό Κέντρο προχωρά στην διευθέτηση συναντήσεων με απώτερο σκοπό την επίτευξη συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δυο μερών.

Για ορισμένες χώρες που δεν καλύπτονται από τα Εμπορικά μας Κέντρα, το Export Helpdesk μπορεί να βοηθήσει μέσω της αποστολής καταλόγων δυνητικών εισαγωγέων στις ενδιαφερόμενες κυπριακές εταιρείες για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες. Πληροφορούνται οι αιτητές ότι για τις χώρες που δεν καλύπτονται από τα Εμπορικά Κέντρα δεν πραγματοποιούνται επαφές με δυνητικούς εισαγωγείς στο εξωτερικό.

Το Export Helpdesk εξυπηρετεί τις εταιρείες που εξάγουν κυπριακά προϊόντα και υπηρεσίες ενώ εξαιρούνται οι εταιρείες που εισάγουν προϊόντα για επανεξαγωγή χωρίς καμία μεταποίηση στην Κύπρο.

Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων οι ενδιαφερόμενες κυπριακές εταιρείες που εξάγουν κυπριακά προϊόντα και υπηρεσίες μπορούν να αποταθούν στο Export Helpdesk στο τηλέφωνο 22867118/209/155, να συμπληρώσουν το πιο κάτω έντυπο και το αποστείλουν ηλεκτρονικά στις πιο κάτω διευθύνσεις: epitsillidou@meci.gov.cy, lkarkoti@meci.gov.cy και akaramanis@meci.gov.cy.

Ο αιτητής θα πρέπει να συμπληρώσει πρώτα το έντυπο αίτησης Export Helpdesk επισυνάπτοντας τα απαραίτητα έγγραφα για την έναρξη της διαδικασίας καταγραφής και εξυπηρέτησης του αιτητή. Όλες οι αιτήσεις που θα αποσταλούν μέχρι 31 Οκτωβρίου θα θεωρούνται αιτήσεις του τρέχοντα έτους. Από την 1 Νοεμβρίου και μετέπειτα, οι αιτήσεις θα αφορούν και θα εξυπηρετούνται στον επόμενο χρόνο.

Παρακαλείσθε όπως πατήσετε εδώ για το έντυπο αίτησης και εδώ για το έντυπο υπεύθυνης δήλωσης για παροχή βοήθειας για το Export Helpdesk πατήστε.

Το Export Helpdesk μπορεί να εξυπηρετήσει τις Κυπριακές εταιρείες μέσω της διαμεσολάβησης που πραγματοποιεί μεταξύ των Κυπριακών εταιρειών και των Εμπορικών Κέντρων που λειτουργεί το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στις πιο κάτω χώρες:

1. Αθήνα (καλύπτει Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία)
2. Βαρσοβία (καλύπτει Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία)
3. Βερολίνο (καλύπτει Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία)
4. Βηρυτός (καλύπτει Λίβανο, Συρία)
5. Βιέννη (καλύπτει Αυστρία, Σλοβακία, Τσεχία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Κροατία)
6. Κάїρο (καλύπτει Αίγυπτο, Ιορδανία) -Προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του Εμπορικού Κέντρου για θέματα του Export Helpdesk
7. Λονδίνο (καλύπτει Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία)
8. Νέο Δελχί (Καλύπτει Ινδία)
9. Μόσχα (καλύπτει Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν)
10.Ντουμπάι (καλύπτει Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Κατάρ)
11.Νέα Υόρκη (καλύπτει ΗΠΑ, Καναδά)
12.Παρίσι (καλύπτει Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία)
13.Πεκίνο (καλύπτει Κίνα)
14.Τελ Αβίβ (καλύπτει Ισραήλ, Παλαιστίνη)
15.Τεχεράνη (Καλύπτει Ιράν, Πακιστάν)
16.Τόκιο (Καλύπτει Ιαπωνία)

Χρήσιμος Σύνδεσμος για εξαγωγείς

European Union market access database
(Περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για την πρόσβαση σε ξένες αγορές)

Updated 19/19/22

No documents foundΥπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας

STRATLINK ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών εξαγωγής

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Γενική Διεύθυνση Εμπορίου

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

CIPA - Cyprus Investment Promotion Agency

Access2Markets gr

Δικτυακή πύλη

Κάν' το Ηλεκτρονικά

Ενημέρωσε με

Γενικό Λογιστήριο - Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων - eProcurement

ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΟΥ

Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ ( banner)