Κυπριακή Δημοκρατία
Υπηρεσία Εμπορίου


Εμπορική Πολιτική και Διμερείς ΣχέσειςΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ - Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ


Logo - Παγκόσμιος Οργανισμός ΕμπορίουΟ Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 1995 ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεις του Γύρου της Ουρουγουάης και των συμφωνιών του Μαρακές. Ο ΠΟΕ συγκεντρώνει σε μία δομή τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (GATT), τη Γενική Συμφωνία Εμπορίου Υπηρεσιών (GATS) και τη Συμφωνία για τα Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας (TRIPS).


Ως σημαντική εμπορική δύναμη στον κόσμο και με πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις του Γύρου της Ουρουγουάης, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στις εργασίες του ΠΟΕ. Συμμερίζεται πλήρως το στόχο της απελευθέρωσης του παγκόσμιου εμπορίου που ενθαρρύνεται και διασφαλίζεται από πολυμερείς κανόνες αποφασιζόμενους με συναίνεση.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην καλή λειτουργία του Οργάνου Επίλυσης Διαφορών (ΟΕΔ). Πραγματικός διαιτητής, το ΟΕΔ παρέχει τη δυνατότητα απευθείας εξέτασης των κατηγοριών περί παράβασης των πολυμερών κανόνων αντί να αφήνονται οι κυβερνήσεις να προσφεύγουν σε μονομερείς ενέργειες.


Ήδη από την υπουργική σύνοδο του ΠΟΕ, η οποία διεξήχθη το Μάιο του 1998 στη Γενεύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δραστηριοποιήθηκε για την έναρξη ενός νέου γύρου γενικών διαπραγματεύσεων. Αποτέλεσμα ήταν η έναρξη το Φεβρουάριο του 2002 ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων με την ονομασία «Doha Development Agenda». Δυστυχώς παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις των τελευταίων χρόνων, ο γύρος παραμένει ανοικτός μέχρι σήμερα, χωρίς οποιαδήποτε ένδειξη κατάληξης των διαπραγματεύσεων.


Κατά την ένατη Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας μεταξύ 3-6 Δεκεμβρίου 2013, τα μέλη του ΠΟΕ κατέληξαν σε συμφωνία για μια σειρά από θέματα που αναμένεται να αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα προς την ολοκλήρωση του Γύρου της Ντόχα. Σημαντική θεωρείται η συμφωνία για τη Διευκόλυνση του Εμπορίου (Trade Facilitation Agreement) η οποία στοχεύει στη βελτίωση των τελωνειακών διαδικασιών και της διαφάνειας, με σκοπό την επιτάχυνση της διασυνοριακής κυκλοφορίας των εμπορευμάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες:

No documents foundΥπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας

STRATLINK ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών εξαγωγής

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Γενική Διεύθυνση Εμπορίου

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

CIPA - Cyprus Investment Promotion Agency

Access2Markets gr

Δικτυακή πύλη

Κάν' το Ηλεκτρονικά

Ενημέρωσε με

Γενικό Λογιστήριο - Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων - eProcurement

ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΟΥ

Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ ( banner)