Αντρικές φορεσιές
Στην αντρική φορεσιά δεν υπήρχαν σημαντικές παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή. Το βασικό μέρος της φορεσιάς ήταν η πολύπτυχη βράκα που φοριόταν σε ολόκληρη την Κύπρο με ασήμαντες παραλλαγές, και το πανωκόρμι γιλέκο ή ζιμπούνι.
Παρά την ομοιομορφία υπάρχουν όμως οι τοπικές διαφορές όσον αφορά το μέγεθος της βράκας και το χρώμα του υφάσματος με το οποίο φτιαχνόταν το πανωκόρμι.
Η βράκα ήταν φτιαγμένη από χοντρό δίμιτο βαμβακερό υφαντό, και την έβαφαν αφού εράβετο στους ντόπιους μπογιατζήδες, σε μαύρο χρώμα για τους ηλικιωμένους και μπλε για τους νέους. Υπήρχαν οι παραλλαγές ανάλογα με τον τόπο. Η καλή βράκα ήταν πολύ πλατιά και προσιαστή.
Μέσα από την βράκα φορούσαν άσπρο βαμβακερό σώβρακο και πάνω πουκάμισο, το οποίο ήταν ριγωτό βαμβακερό για καθημερινή χρήση και μεταξωτό για κυριακάτικο, γιορτινό και γαμπρικό με ποικιλία στο ράψιμο και τη διακόσμηση, ανάλογα με τη περιοχή.
Το πανωκόρμι, γιλέκο χωρίς μανίκια ή ζιμπούνι με μανίκια, ποικίλη στο ύφασμα και τη διακόσμηση. Το πανωκόρμι ήταν εφαρμοστό, μερικές φορές ίσιο και άλλες σταυρωτό με κουμπιά. Στη πλάτη υπάρχει κατακόρυφο άνοιγμα που κλείνει με κορδόνι ή κορδέλα για να δίνει ευχέρεια στις κινήσεις.
Τα αγροτικά γιλέκα ή ζιμπούνια εγίνοντο με υφαντή βαμβακερή «αλατζιά». Το γιλέκο φοριόταν μόνο του το καλοκαίρι, το δε χειμώνα φοριόταν κάτω από το ζιμπούνι.
Η «ζώστρα» το ζωνάρι συμπλήρωνε τη φορεσιά. Ήταν συνήθως καμωμένη από μαύρο μάλλινο δίμιτο υφαντό. Οι νέοι φορούσαν «ζώστρα» από κόκκινο υφαντό και στις γιορτές πολύχρωμη μεταξωτή ζώστρα το « ταλαπουλούζι».
|
|
|