ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ
 

Κεντητική

Τσεβρέδες


Επιβλητικά και περίτεχνα κεντήματα, είδη που κατατάσσονται στα χρωματιστά κεντήματα της Κύπρου. Οι τσεβρέδες ήταν κεφαλομάντηλα που τύλιγαν γύρω από το φέσι αλλά και άλλα γαμήλια για προσφορά ή για τύλιγμα δώρων. Επίσης ήταν ζωνάρια, προσόψια ακόμα και νυφικά σεντόνια.

Χαρακτηρίζονται από ελεύθερα μοτίβα κυρίως από το φυσικό περιβάλλον με θέματα που παρουσιάζουν ρεαλισμό και πλαστικότητα. Το κέντημα γινόταν σε μεταξωτό υφαντό σε φυσικό χρώμα με κλωστές μεταξωτές σε απαλούς χρωματισμούς ή χρυσοκλωστές ή σε συνδυασμό. Ως γνωστό η χρυσοκεντητική ήταν γνωστή από πολύ παλιά και αναπτύχθηκε κατά τη Βυζαντινή εποχή. Σύμφωνα με την ερευνήτρια M. Richter τα είδη αυτά συνδέονται άμεσα με τα πολύτιμα βυζαντινά εκκλησιαστικά κεντήματα που επέζησαν στην Κωνσταντινούπολη από τον 4ο-12ο αι. μ.Χ.

Αξιοσημείωτο ήταν και το θέμα της εξαγωγής χρυσής κλωστής στο νησί γνωστό ως «drap d΄orde Chypre» περιζήτητο είδος για την ποιότητά του σε κύκλους της Ευρώπης. Κεντημένα με χρυσή κλωστή ήταν τα Βυζαντινά άμφια, γαμήλιοι κεφαλόδεσμοι, πετσέτες και μαξιλάρια. Η βελονιά που χρησιμοποιείται είναι η ανεβατή διπρόσωπη βελονιά, γνωστή ως Βυζαντινή. Η αίγλη των κεντημάτων αυτών μαρτυρεί την αριστοκρατική τους καταγωγή. Με την πάροδο του χρόνου η ευρωπαϊκή μόδα εκτόπισε τον παραδοσιακό κεφαλόδεσμο. Αργότερα τα μοτίβα τους χρησιμοποιήθηκαν κατά τον 18ο-19ο αιώνα από τους πασματζιήδες και μαντιλάρηδες της Κύπρου. Σήμερα με την ίδια τεχνική και όμοια υλικά κατασκευάζονται περίτεχνα διακοσμητικά κεντήματα.











Back To Top